Domov
Grilmastrem snadno a rychle
Grilování je v našich končinách oblíbenou volnočasovou aktivitou, ba téměř společenskou povinností. S úderem léta jde o jedno z nejžhavějších témat a mnohé pálí otázka, která v posledních týdnech pravidelně zaznívá z televizních obrazovek během reklamních pauz: Bude moje grilovačka lepší než sousedova? Jenže pak je tu skupina obyvatel, která neoplývá zahradou ani terasou, na níž by mohla masu či zelenině pořádně zatopit. Znamená to tragédii? Rozhodně ne!
Poslední jmenovaná skupina grilů značně ulehčuje život všem, kdo touží po grilovaných dobrotách, avšak neoplývají potřebným prostorem. Jejich nespornou výhodou je možnost využití v interiéru, navíc bez ohledu na roční období. Pokud se rozhodnete uspořádat grilovačku v obýváku uprostřed prosince, elektrický gril vám to umožní. Vítaným bonusem je nepřilnavý povrch elektrických grilů, díky čemuž lze maso, ryby, zeleninu a další dobroty připravovat zcela bez tuku.
Neocenitelným pomocníkem pro domácí grilování bez zbytečného kouře a ohně je kontaktní gril Sencor SBG 6650BK. Výrobce gril navrhl ve skleněném designu pro snadnější čištění. Samozřejmostí jsou nepřilnavé plochy a jednoduché ovládání. Gril má tři provozní polohy, zároveň lze nastavit teplotu a dobu grilování podle vlastní chuti a potřeby daného pokrmu. Hladká část grilu je ideální pro úpravu zeleniny, vajec či pečiva, vroubkovaní bude slušet masu, rybám a sýrům.
S příslušenstvím značky Lamart bude grilování ještě větší zábava. Díky teploměru snadno zjistíte vnitřní teplotu masa, a tak lépe poznáte, že už je hotové a propečené přesně podle vašeho gusta. S mašlovačkou, grilovací vidlicí či pinzetami bude manipulace s pokrmy rychlá a jednoduchá. Dokonalé grilovačce s přáteli tak už nic nestojí v cestě. I kdybyste bydleli v panelákovém bytě bez balkonu.
Medový grilovaný camembert s ořechy a malinami podle Piera Lamarta
- 4 ks sýru camembert
- 50 ml medu
- 100 ml balsamica
- 50 g pekanových ořechů
- 125 g malin
- sůl, pepř
V malé misce vyšlehejte med s balzamikovým octem, špetkou soli a pepřem. Do hotové směsi naložte sýr a nechte marinovat alespoň 30 minut. Následně zabalte každý kus zvlášť do alobalu a dejte na gril. Stačí sedm minut. Hotový sýr posypejte nasekanými ořechy, malinami a přelijte zbylou medovou zálivkou. Můžete dozdobit čerstvými bylinkami.
Historie grilování
První dohledatelné počátky grilovaní lze datovat do 17. století. Tehdy indiánský kmen Aravaků údajně připravoval maso pečením nad plameny ohně. Tento způsob úpravy potravy nazvali barbacoa. Myšlenku za své přijali španělští conquistadoři a skrze ně se rozšířila i do dalších končin Ameriky. Grilování, jak jej známe dnes, se začalo formovat od přelomu 20. století.
První náznak přichází od společnosti Kingsford Henryho Forda, který odpadní dřevo a piliny z montážních linek svých aut využil na výrobu dřevěného uhlí. O druhý zlom se v roce 1952 postaral svářeč George Stephen, který dodal původním grilům moderní vzhled. Od té doby rostl mezi lidmi o grilování zájem a spolu s tím se neustále vylepšovaly. Od plynových přes infračervené až po plně elektrické grily.