Foto

Fujifilm představuje nový objektiv GF „FUJINON GF 100-200mmF5.6 LM OIS WR“ pro středoformátový systém GFX

Posted on

FUJIFILM Corporation (President: Kenji Sukeno) ohlásila, že 14. února 2019 uvede na trh nový objektiv „FUJINON GF 100-200mm F5.6 LM OIS WR“ určený pro středoformátový systém GFX. Jedná se o první zoom teleobjektiv, který dokáže pokrýt rozsah ohniskové vzdálenosti v ekvivalentu od 79 do 158 mm ve 35mm filmovém formátu. Objektiv je díky optické stabilizaci obrazu a konstrukci odolné vůči nepříznivým vlivům počasí a prachu ideální pro fotografování krajiny a přírody.

Při výrobě GF objektivů se Fujifilm zaměřuje především na vysoce kvalitní design optiky a použití nejlepších výrobních technologií. Díky tomu se GF objektivy řadí mezi ty nejkvalitnější produkty dosahující vysokého rozlišení a bohaté barevné reprodukce.

Fujifilm již uvedl na trh modely „FUJIFILM GFX 50S“ a „FUJIFILM GFX 50R“ nebo „GF objektivy“. Systém GFX se stal populárním jak u profesionálních, tak i amatérských fotografů. Ti oceňují zejména schopnost zachycovat velkou hloubku detailu a navodit 3D dojem. Dalším plusem je i fakt, že u systémů bylo zachováno lehké kompaktní tělo s jednoduchým ovládáním.

Díky kombinaci vysokého rozlišení a bohatého bokeh efektu umožňuje zoom teleobjektiv GF100-200mmF5.6 R LM OIS zachytit atmosféru jakéhokoliv děje. Objektiv je navíc prachu vzdorný a odolný vůči nepříznivým vlivům počasí a je možné ho používat i při nízkých teplotách klesajících až do -10 °C.  Při nasazení „GF1.4X TC WR”, 1,4x telekonvertoru dochází k rozšíření ohniskové vzdálenosti na přibližně 111 až 211 mm v ekvivalentu 35mm filmového formátu aniž by docházelo ke zhoršení kvality fotografií.

 

1)      Hlavní funkce

a)      Vysoká kvalita obrazu

Objektiv je vyroben z celkem 19 optických členů sdružených do 13 skupin. Mezi jinými jsou použity i dva super ED optické členy a jeden asférický člen, který snižuje barevné odchylky a zakřivení prostoru tak, aby bylo dosaženo co nejvyšší kvality obrazu.

b)      Výkonná stabilizace obrazu

Objektiv je vybaven výkonnou stabilizací obrazu s účinností 5EV (v souladu se standardy CIPA), což fotografům umožňuje vytěžit z výkonu GFX systému maximální rozlišení obrazu i při fotografování bez použití tříbodového stativu.

c)       Tichý a rychlý autofokus

Zaostřování objektivu je řízeno velmi tichým, přesným a rychlým lineárním motorem. Objektiv je mimo jiné vybaven novým aretačním systémem, který upravuje zaostřovací motor do požadované pozice, když fotoaparát není zrovna používán a předchází tak vzniku vibrací.

d)      Vysoká odolnost vhodná při focení v náročných podmínkách

Objektiv byl utěsněn na deseti místech tak, aby byl odolný vůči nepříznivým vlivům počasí a prachu vzdorný. To fotografům umožňuje jeho použití v náročnějším prostředí a i v teplotách do -10 °C.

e)      Kompatibilita s GF1.4X TC WR

1.4x telekonvektor (GF1.4X TC WR) umožňuje rozšíření ohniskové vzdálenosti na 140 až 280 mm (v ekvivalentu 111 až 221 mm ve 35mm filmovém formátu) při zachování vysoké kvality obrazu.

Nejpopulárnější

Copyright © AVMAG.cz