Mobil

Ve svém poslání poskytovat inteligentnější technologie pro všechny se společnost Motorola zavázala klást důraz na inkluzivnost. Tento závazek se do konkrétní roviny přetavil tím, že Motorola se stala prvním výrobcem mobilních zařízení, který plně podporuje domorodý jazyk Cherokee. Jedná se o již třetí podporovaný původní jazyk.

Minulý rok Motorola ve spolupráci s Lenovo Foundation představila projekt na revitalizaci jazyka, díky kterému již na svých mobilních zařízeních aplikovala podporu dvou domorodých ohrožených jazyků – z Amazonie a jižní Brazílie. Nyní Motorola toto partnerství rozšířila zakomponováním jazyka Cherokee ze Severní Ameriky do uživatelského rozhraní zařízení Motorola, která podporují Android 12*, aby ještě více rozšířila svůj závazek digitální integrace.

Tímto projektem společnost Motorola dlouhodobě sleduje cíl přinášet plnohodnotný mobilní zážitek pro všechny, jakož i přispívat k přežití původních jazyků a kultur. Když se nové generace kulturních menšin stanou gramotnými, integrace jejich rodných jazyků v písemné formě nabývá na důležitosti a v prostředí ohrožených jazyků se stává přímo klíčovou. Společnost Motorola věří, že ochrana původních jazyků se má realizovat i rozšířením na skupiny lidí, které se tímto jazykem nedorozumí. Je proto důležité, aby tyto jazyky byly viděny, slyšeny a uznány majoritou ve společnosti. Mobilní technologie jsou pro tento cíl nejúčinnějším prostředkem. Společnost Motorola klade důraz na to, aby se každý z jejích zaměstnanců, dodavatelů či spotřebitelů cítil zastoupen a podporován.

„V budoucnosti chceme pokračovat ve výzkumu a realizaci tohoto projektu revitalizace a zahrnout do něj i další ohrožené domorodé jazyky. Také plánujeme pracovat s otevřenými zdrojovými údaji jazyka Cherokee prostřednictvím domény motorola.com, jakož i sdílet náš proces digitalizace s dalšími odborníky na globalizaci“, řekla Janine Oliveira, Výkonná ředitelka Globalization Software, Motorola Mobility. „Doufáme, že tento milník bude inspirovat i další v našem odvětví k digitálně inkluzivnějším technologiím.“

Jazyk Cherokee

Při výběru jazyka Cherokee jako další fáze tohoto projektu analyzovala společnost Motorola řadu faktorů, včetně procenta mluvících tímto jazykem. Bolo potřebné určit míru ztráty jazyka, přístupu k technologiím i dostupnosti jazykových a odborných znalostí o kultuře Cherokee. Zjistilo se, že zatímco ve Spojených státech pochází více než 400 000 lidí z kmene Cherokee (největší skupina z 567 federálně uznávaných organizací v zemi), méně než 2 % i aktivně mluví tímto jazykem. Zjištění se následně promítli přímo do chytrých telefonů Motorola v podobě plně lokalizovaného uživatelského rozhraní. S ohledem na ohrožený jazyk Cherokee se tak stalo poprvé.

Zatímco většina příslušníků národnosti Cherokee je technicky zdatná, velkou část populace tvoří starší lidé. Podle předního Cherokee akademika Benjamina E. Freya z University of North Carolina-Chapel Hill, který byl nápomocný při tomto projektu, jedním z důležitých pilířů této inciativy je pomoc překlenout propast mezi generacemi. Starší příslušníci etnika Cherokee, kteří možná zaostávají v používání technologií, ale znají jazyk, se nyní mohou lépe spojit s mladými, kteří by jinak mohli vnímat Cherokee jazyk jako relikt minulosti.

Kombinací jazyka a technologie tak Motorola prospívá k vitalitě a životaschopnosti jazyka, aby se stal součástí budoucnosti Cherokee. Společnost Motorola věří, že tak pomůže nejen zachovat jazyk, ale také historii, kulturu a identitu těch, kteří jím mluví.

Nejpopulárnější

To Top